Bæredygtighed på menuen - Hansen & Ersbøll Agenda

Bæredygtighed på menuen

16. december 2014 11:12 Tags: Ingen kommentarer 0

Onsdag d. 1. oktober slog Restaurant Amass og Unilever Food Solutions dørene op for en aften i bæredygtighedens tegn. Der var lagt op til informerende oplæg og diskussion med udgangspunkt i, hvordan man kan arbejde med bæredygtighed i storkøkkener og i fødevaresektoren generelt.

Allerede inden de første gæster mødte op, emmede der af liv og energi i den ellers ganske gråtonede restaurant på Refshaleøen. Helt specielt var det at opleve, hvordan personalet pludseligt stimlede sammen i baren placeret midt i stueetagen, og indledte, hvad der udefra, mest af alt mindede om et ukoordineret, men dog fast forankret ritual. Ud af det blå, og uden musik eller anden form for rytme, gav en tjener sig til at fortolke Otis Reddings gamle klassiker ”Sitting on the dock of the bay” – rent improvisatorisk.

Efter improviseret sang vendte medarbejderne tilbage til deres opgaver, og gæsterne begyndte så småt at melde deres ankomst. Aftenen bød på en introduktion til Unilevers ambitioner for bæredygtighed ved Unilevers Sustainability ambassadør, Anders Thilqvist, et indlæg fra professor Henning Otte Hansen om bæredygtighed og fødevareknaphed, samt en præsentation af aftenens retter ved Amass’ chefkok, Matt Orlando, som også fortalte om, hvordan bæredygtighed spiller en rolle i alle de daglige valg i køkkenet. Selina Juul fra Stop Spild af Mad fortalte om deres samarbejde med Unilever om at mindske madspild i de danske storkøkkener ved at udbrede brugen af goodiebags.

Kokkelandsholdets præsident, Uffe Nielsen, gav et indblik i, hvordan bæredygtighed bliver tænkt ind i retterne, på højeste niveau, når kokkelandsholdet er ude og konkurrere rundt om i verden. Gæsterne blev heller ikke snydt for en Q & A session, hvor alle havde rig mulighed for at stille spørgsmål til aftenens talere.

Ingen lette løsninger
Aftenens emne tog udgangspunkt i nogle af de svære prioriteringer, der skal laves i fremtiden både i Danmark og på globalt plan. Jordens befolkning vokser, og det betyder at presset øges på jordens ressourcer, og i særdeleshed på vores fødevareproduktion. Der er ingen lette valg, når det kommer til at finde en fornuftig prioritering imellem miljø, mennesker og jordens fremtid. Derfor er det altafgørende, at man går sammen fra de forskellige erhverv, offentlige instanser og forbrugerorganisationer, så de konstruktive løsninger kan komme på bordet. Unilever Food Solutions forsøger med sine bæredygtighedsinitiativer i produktionen at vise en vej, hvor bæredygtighed og god forretning kan kombineres i pragmatiske løsninger, til fordel for forbrugerne, miljøet og erhvervet.

Sideløbende med faglige indslag fik gæsterne mulighed for at give sine egne bud på, hvordan bæredygtighed indarbejdes i fødevareproduktionen og tankegangen i Danmark.
Vinderforslagets pointer var som følger:
”Bæredygtighed skal indgå som obligatorisk del af undervisning, fx i fag som natur/teknik, geografi, biologi eller matematik. Ydermere skal konceptet ”skolehaver” udbredes, så børn og unge kan stifte bekendtskab med bæredygtig dyrkning og produktion, samt reducering af madspild”
Iblandt gæsterne var der et bredt udsnit af repræsentanter fra folketinget, styrelser, DI, Landbrug og Fødevarer og flere andre interesseorganisationer, der talte på tværs omkring fremtiden for dansk fødevareproduktion.
Aftenen sluttede af på helt magisk vis ved akustisk indslag af Pernille Rosendahl og pianist, alt i mens der blev tændt bål ved siden af restaurantens urte- og grøntsagshave.

 

0

Cookies hjælper os med at forbedre oplevelsen af hjemmesiden. Ved brug af sitet accepterer du vores brug af cookies. Læs mere.
Luk banner
x