Konkrete handlingsløfter eller planken ud
Et stærkt partnerskab står bag en af nye scene på folkemødet, hvor målet er at gøre op med rituel uenighed: Et handlingsskib. Handlingsskibet er resultatet af en fælles ide af Lotte Hansen og Jacob Ravn, og selvom det er første år, at skibet kaster anker på Folkemødet, bliver det forhåbentligt ikke den sidste gang.
”Med handlingsskibet får vi en fantastisk ramme for sætte fokus på, hvordan vi sammen kan skabe en bæredygtig fremtid i Afrika herhjemme”
- Jacob Ravn, Access2innovation
På Handlingsskibet snakker vi ikke – her handler vi! Fokus for alle deltagere på skibet bliver at omsætte både globale- og lokale bæredygtige udfordringer til konkrete handlinger, der kan implementeres. Og dem der kommer med tom snak, får, dog symbolsk, lov til at gå planken ud! Alle ombord skal nemlig selv komme med et bud på, hvordan de vil gøre en forskel.
”Jeg har været til nok debatter hvor man kan regner ud hvad folk er uenige om, og så opfører de teaterstykket om deres uenighed på en ofte ganske underholdende måde. Det dur bare ikke når det kommer til bæredygtighed. Her er snakken om hvorvidt noget virker ikke relevant. Det relevante er hvad der virker bedst og hvad vi hver især kan gøre for at bidrage. Det er vores mål med Handlingsskibet at alle lægger hånden på kogepladen, og at der fra skibet udgår en stribe konkrete handlinger når Folkemødet er slut”
- Lotte Hansen
Handlingsskibet sejler på tværs af sektor og industri
Hvis vi skal lykkes med at løse verdens problemer, bliver vi nødt til at tænke i løsninger der er tværgående. Derfor har vi samlet en bred partnerkreds, der både tæller NGO’er, offentlige institutioner, pensionsselskaber, frivillige foreninger og almindelige virksomheder.
”Aalborg Universitet er partner på Handlingsskibet, fordi vi vil binde os til masten og handle på verdens problemer: klimakrise, pandemier og global ulighed for at nævne nogle. Udfordringerne er akutte, og vi skal handle. Som et missionsdrevet universitet sætter vi viden og innovation i spil i partnerskab med andre for at løse de komplekse udfordringer.”
- Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet
I stedet for ritual uenighed og diskussioner der ikke kommer nogen vegne, vil besøgende ombord på Handlingsskibet kunne se frem til over 20 engagerende debatter, hvor målet er i fællesskab at søsætte konkrete handlingsforslag.
”Skåltalernes tid er forbi. Komplekse samfundsudfordringer kræver handling – og den handling bunder oftest i gode og konstruktive dialoger med andre aktører. Derfor er vi sammen med andre stærke partnere med på Handlingsskibet for at koble dialogen og handlingen sammen, og helt konkret få sat spot på en aktuel dagsorden om udbygning af vores elnet, som er vigtigt for ikke bare Nordjylland men hele landet”
- Christine Lunde, sekretariatschef, Business Region North Denmark
Den brændende platform for debatterne vil spænde fra CO2 fangst og lagring, over hvilken rolle investeringer og pensionskasser spiller i skabelsen af et fremtidssikret samfund for alle, til hvordan vi kan bekæmpe stress og depression blandt unge.
”Vi og Grundfos har valgt Handlingsskibet centralt i Allinge Havn, fordi det er vigtigt under Folkemødet at få opmærksomhed om vandsektorens potentiale med energioptimering, samt produktion af biogas og grøn el på renseanlæg. Vi glæder os til at diskutere politiske løsninger for Danmark med aktørerne på Handlingsskibet,”
- direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen
Også AkademikerPension er begejstrede over muligheden for at sætte skub i den nødvendige udvikling: ”Som Danmarks mest ansvarlige pensionskasse er det helt naturligt for os at være til stede på Folkemødet ombord på Handlingsskibet. Her har vi en unik mulighed for at sætte vigtige emner på dagsordenen og debattere med både medlemmer og meningsdannere”
- Janne Gleerup, forkvinde i AkademikerPension
Med en central placering i Allinge Havn samler Handlingsskibet de væsentligste handlinger på et dæk
På Handlingsskibet diskuteres kun aktuelle bæredygtige problemstillinger, og alle debatterne slutter altid af med at deltagerne og borgerne afgiver konkrete handlingsløfter til den nødvendige omstilling. Når skibet igen er retur i havn efter Folkemødet, vil både borgernes og panelisternes ideer blive samlet og efterfølgende udgivet.
”Jeg ser frem til nogle spændende og vigtige debatter på Handlingsskibet. For Region Nordjylland giver det rigtig god mening at være ombord sammen med de øvrige nordjyske partnere. Vi har til daglig et godt samarbejde, og vi har en fælles interesse i at sætte fokus på nogle af de udfordringer, vi arbejder med, og som i høj grad også har national betydning”
- Mads Duedahl, regionsrådsformand i Region Nordjylland
”I Nordjylland kan vi se potentialet i et væksteventyr, hvor den grønne omstilling kan være med til at skabe både arbejdspladser og klimareduktion på samme tid. Folkemødet er et oplagt samlingspunkt i forhold til at vise beslutningstagerne, hvilke muligheder vi har i forhold til CO2 fangst, anvendelse og lagring i Nordjylland. Med vores oplæg på Handlingsskibet håber vi, at der mulighed for en spændende debat om netop CO2 fangst, anvendelse og lagring.”
- Michael Stig Laugesen, projektchef hos Green Hub Denmark
”Når man brænder for at hjælpe unge med dårlig trivsel, er det fedt at kunne præsentere en god case – noget der virker. Men det er også vigtigt, at få input fra vidende og engagerede mennesker. Så vi kan få erfaringerne udbredt og gjort mere tilgængelige for flere unge. Jeg glæder mig helt vildt til debatten om ”Ler former mennesker” der bruger keramikken til at give unge mestringsoplevelser og skaberglæde.”
- Bjørn Salling, direktør i Fokus Folkeoplysning
Bag Handlingsskibet står en stærk partnerkreds.
Partnerskabet bag Handlingsskibet består af Aalborg Universitet, AkademikerPension, Grundfos, DANVA, Business Region North, Region Nordjylland, Børn og Unges Trivsel, Rethinking Economics Green Hub Denmark, ILoveGlobalGoals, Aalborg Kommune, Hansen & Ersbøll Agenda, UCN, Access2innovation, Fokus Folkeoplysning og Frivilligskibet LOA.
Faktaboks
Ombord på Handlingsskibet sætter vi en bæredygtig kurs – på tværs af sektor og industri. Vi diskuterer aktuelle bæredygtige problemstillinger, men slutter altid debatterne af med at afgive konkrete handlingsløfter til den nødvendige omstilling.