Oregano-køer og krabbekløer er en del af morgendagens fødevaresektor - Hansen & Ersbøll Agenda

Oregano-køer og krabbekløer er en del af morgendagens fødevaresektor

4. november 2016 10:46 Ingen kommentarer

Hansen Agenda var onsdag d. 2. november facilitator på konferencen Opskrift på nytænkning i fødevaresektoren, der blev afholdt af Erhvervsstøtteordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under NaturErhvervstyrelsen.

”Danmark har opbygget en fødevaresektor i verdensklasse. Men verdensmarkedets konstante ændringer i udbud og efterspørgsel stiller store krav til teknologier, råvarer og ressourceudnyttelse, hvis vi skal være konkurrencedygtige”.

Sådan lød indledningen fra GUDPs formand Mikael Tinghuus, der onsdag i denne uge bød velkommen til konferencen Opskrift på nytænkning i fødevaresektoren, der blev afholdt i Fredericia for omkring 150 deltagere fra erhvervslivet, styrelser og forskningsmiljøet.

GUDP støtter hvert år en række projekter, som søger at løse nogle af fødevareerhvervets store udfordringer, med op mod 180 millioner kroner. Seks af de projekter, som tidligere har fået støtte, blev præsenteret på konferencen.

De moderne pizza-køer

Et af dem var projektet oregano skal gøre øko-køer klimavenlige, som blev præsenteret af Kai Grevsen fra Aarhus Universitet.

”Hvem vidste for to år siden, at en uskyldig malkeko bøvser 600-700 liter metan op i døgnet, og at det er 25 gange så stærkt som CO2 regnet som drivhusgas,” begyndte Kai Grevsen fra Aarhus Universitet.

Det er et rigtig stort bidrag til den globale opvarmning, konkluderede han.

”Men hvem vil undvære sin mælk, ost og sin hakkebøf,” spurgte Lotte Hansen fra Hansen Agenda, som var dagens ordstyrer.

”Det problem satte vi os sammen med Naturmælk, Urtefarm, Sunny APS, Økologisk Landsforening os for at få løst for godt et år siden. Vi ville skabe en fødevareproduktion med mindre påvirkning af miljøet men mere økologi for dyr og mennesker og samtidig skabe vækst i Danmark. Løsningen blev at tilsætte oregano til køernes foder,” forklarede Kai Grevsen.

Oregano har en antibakteriel effekt og hæmmer bestemte mikroorganismer og nedsætter dermed metanproduktionen i koens vom og tarm. Derfor er løsningen at tilsætte oregano til øko-køernes foder.

”Så hvis alt går som planlagt kommer mejeri og mælkebonde til at sole sig i det nye brand ”klima-mælk uden metan men med oregano”, mens miljøet vinder en stor gevinst og oregano-marker dukker op i det ganske land”.

Krabber bliver til hønsefoder

Verdensmarkedets konstante krav til fødevaresektoren kræver nytænkning. Men det skorter det ikke på i Danmark, hvis man bruger GUDP-konferencens præsentation af udviklingsprojekter som rettesnor.

Et andet projekt, der blev præsenteret på konferencen, var Bifangst af krabber skal give værdifulde fødevarer og foder-ingredienser.

Når fiskere i dag får krabber med i nettet i deres fangst efter fisk, smides krabbehusene over bord. Det er udgangspunktet for projektet, hvor man undersøger, hvordan man kan ændre bifangsten af krabber fra at være spild til at blive et værdifuldt fødevare- og foderprodukt.

”Vi har JK Salater og Dressinger med i projektet, som forhåbentligt vil kunne bruge krabbekødet i deres krabbesalater i stedet for det kød, virksomheden importerer i dag. Og så har vi virksomheder med, som vil kunne udnytte og omdanne krabbeskallerne til krabbemel, der kan bruges som komponent i hønsefoder. På den måde kan man sige, at projektet starter ude på fiskebådene og ender i supermarkedets disk som enten krabbesalat eller æg,” forklarede Marco Frederiksen fra Eurofish.

Det var en tilfreds formand for GUDP, der afsluttede dagen i Fredericia:

”Det er afgørende, at vi formår at skabe nytænkning inden for fødevarebranchen, som er et centralt dansk erhverv med et stort vækstpotentiale. For at kunne udnytte det potentiale, er vi nødt til at fremme samarbejdet og dele den viden, vi har. Det har vi gjort rigtig godt i dag,” sagde Mikael Tinghuus.

HANSEN AGENDA SOM FACILITATOR

Hansen Agenda har for GUDP hjulpet med at tænke det overordnede koncept og indhold for dagen, sammensætte programmet og hverve oplægsholdere, og været ordstyrer på dagen.

Vi har løbende mange opgaver som disse og kan også varetage pressearbejde, talsmandstræning, partnerskaber, agendasetting mm for kunder. Er du interesseret i nogle af disse ydelser, så tøv ikke med kontakte os.

Cookies hjælper os med at forbedre oplevelsen af hjemmesiden. Ved brug af sitet accepterer du vores brug af cookies. Læs mere.
Luk banner
x