Jens Hansen har godt nok en bondegård, men han er ikke den eneste, der forurener

Jens Hansen har godt nok en bondegård, men han er ikke den eneste, der forurener Jens Hansen har godt nok en bondegård, men han er ikke den eneste, der forurener

Verdensmål:

  • All Goals

Det er trist, at politikerne taler om klimaudfordringer som noget, der stopper ved grænsen. Og i øvrigt peger lige lovligt ensidigt på landbruget, som forurener.

I dag om Jens Hansen:


(…) ”I lyset af at vi med energikrisen står midt i et forspil på, hvad der venter os, når vi har begået et endnu større overtræk på jordens ressourcer. Og i lyset af at klima nu på linje med økonomien er på en andenplads af emner danskerne synes er vigtigst. Så er det alligevel trist at både rød og blå blok, konsekvent tale om klimakatatrofen, som en der slutter ved Esbjerg havn, Kruså grænsebommen eller Øresund.


Sagen er jo at Danmark er dukse, hvis vi ser på vores udledninger mellem Esbjerg og Nexø. Det skyldes dels ambitiøs energinfrastruktur men jo altså i lige så høj grad at vi intet klimabelastende producerer i store mængder ud over mad, og cement. Vi bor i et tillidsfuld videns- og velfærdssamfund, og lever i stor udstrækning af at klippe hinanden. Men når vi går på arbejde, og når vi holder fri, så køber og bruger vi i overflod af importerede varer. Vi er nr. 7 i verden i forbrug (læs overforbrug).


Der hvor jeg faktisk har ondt af landbruget, det er at de som industri skal holde for som om, de er de eneste, der ødelægger klimaet på danskernes vegne. Landmændenes største problem er, at de producerer i Danmark. Men hele adfærden i en stribe andre brancher og hos os selv sejler også. Du kan købe en 5 cm tyk haveflise i Jem og Fix til kr. 12,75 og om 2 måneder kan du købe en flæskesteg til 10 kr. kiloet. Det fortæller egentlig i sagens kerne, hvad der er galt i den danske brugsforening, og som ingen taler nok om. Både flise og gris har jo udledt langt mere CO2 og trukket langt mere på jorden ressourcer end prisen afspejler……”

Læs hele klummen her